Saturday, 27 July 2013

Raya preparation

Dah masuk ramadhan ke-18 ni baru bersemangat nak buat biskut raya.. Macam-macam resepi dah aku google. Sampai juling bijik mate nak pilih mana satu nak buat dulu. Maklum la first time nak beraya kat rumah sendiri, kene la prepare kalau ade orang datang beraya. Macam ramai sangat je orang nak beraya kat rumah aku nanti. Tapi dah first time buat biskut raya ni kena la buat yang simple dulu. Kalau buat yang susah dulu kompom la tu yang akan menjadi biskut raya yang pertama dan terakhir aku buat. Hehe.. kali ni buat biskut badam dulu.

Biskut Badam
Sumber : Yatiememories

Bahan-Bahan
  • 375 gm mentega (1 1/2 cwn mentega)
  • 1 1/2 cwn gula halus
  • 2 biji kuning telur *hentam jer gred ape pon
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cwn badam hancur (lebih pon boleh)
  • 2 cwn tpg jagung*
  • 2 1/2 cwn tpg gandum*(*di ayak bersama)
  • Utk hiasan, 2 biji telur kuning dan badam cincang
 Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula + kuning telur dan esen vanilla
  2. Masukan badam hancur ,tepung jagung dan tepung gandum dan uli menjadi doh yg lembut.
  3. Canai dan terap mengikut acuan pilihan.
  4. Letakkan di loyang dan sapukan telur kuning di permukaan biskut dan taburkan sedikit badam cincang.
  5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak ( suhu oven 160ÂșC )
Heart shape gitu.. Dah siap sedia untuk dibakar
Haha kantoi...bakar atas tudung periuk very classic gitu. Maklum la orang baru nak menceburi bidang bakar membakar ni. mane nak ade loyang bayak..Pakai je la ape yang ada. FYI oven ni pon pinjam MIL punye tau..Kesian saya. Tak mampu nak beli oven. Huhuhu

No comments:

Post a Comment