Monday, 25 March 2013

Resepi Trifle

Semalam dengan rajinnya duk rumah sorang-sorang memandangkan en.husben keje. Teringat kat puding trifle yang telah diGOOGLE resepi last week. Berkobar2 rasenye nak buat. Siap-siap keluar pergi kedai kat belakang rumah beli bahan. Excited punye pasal..xboleh tunggu dah!!
Bila dah buat mesti la sedap kan..bawak gi office lagi. Bagi kengkawan merasa. Al-maklum la.. first time buat. Boleh kawan2 komen. Alhamdulillah majoriti bagi komen yang positif. Boleh la kongsi2 resipi.

Bahan :
a. Tepung Custard 3 sudu ~ naz letak 4 sudu
b. Gula 5~7 sudu ~ naz letak 6 sudu c. Susu cair 1 tin
d. Kek Swiss roll agak2 cukup
e . Buah dalam tin ~ naz tambah nata de coco

f. Agar-agar Nona sekotak ~ naz guna Jelly crystal perisa rasberry.
g. Buah2 untuk hias atas (ikut suka) ~naz xletak
 
Cara :
  1. Potong kek swiss roll sama saiz n hias dalam bekas clear. Siram sedikit kek dengan air buah dalam tin. Sikit2 jer nanti banjir pulak. (Naz letak dalam bekas2 kecil sesuai untuk seorang makan)
  2. Boil susu cair dgn api perlahan dan tambahkan gula secukup rasa.
  3. Sambil boil tu, larutkan tepung custard dalam bekas lain dgn setengah tin air. (agak2 dalam 1 cawan). **tepung custard tu kene masukkan sesudu demi sesudu.. kalau x nanti tak larut sepenuhnya. Then, masukkan larutan tepung custard tadi dalam susu sedikit demi sedikit. Kacau bagi mengelakkan custard berketul2.
  4. Tutup api bila agak2 susu dah masak.
  5. Tuangkan larutan susu + tepung custard di atak kek. (Sejukkan seketika kalau x, nanti buah2 semua tenggelam dalam custard)
  6. Letakkan buah-buahan tin atas custard (buah je, air dia buang)
  7. Tuangkan agar-agar. (arahan buat agar2 kat blakang kotak)


Custard di sejukkan dalam peti ais. Time ni xbeli jelly lagi sebab tu simpan. Petang baru letak jelly.
 * Family kecil cukup untuk bancuhan ni. Kalau ramai silalah gandakan sukatan. Sekian...

 

No comments:

Post a Comment