Thursday, 18 April 2013

Puding Kastad Jagung Berkuah

Pepagi ni teringat pulak nak update resipi. Sabo jer la.. Petang ni lepas balik keje boleh la buat dessert ni.
Resepi die senang je. Orang malas je kate susah.haha.. :-P


Bahan2 Untuk Kastad
 
1 cawan tpg kastard
2 cawan susu cair/susu segar + 2 cawan air (Naz guna 1 cawan susu cair + 3 cawan air)
3 sudu besar gula
1/2 tin jagung kremer dalam tin (lebih pun xpe)

Cara cara
 
1.   Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad larut dalam susu + air. Kalau guna kuali lagi senang nak kacau.
2.   Panaskan (api kecil hingga sederhana) dan sentiasa kacau hingga adunan manjadi kental. Kacau adunan sehingga berkilat.
3.   Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan

Bahan2 Untuk Kuah:
 
1 tin susu cair (naz guna stengah tin. balance dari kastad tadi)
1 tin air (naz guna 1 cawan. Ikut sukatan susu)
5 sudu besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu besar tepung kastard

Cara-cara:
 
1.   Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah dan tambahkan secubit garam.
2.   Biarkan kuah mendidih.
3.   Biarkan sejuk masukkan dalam peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
4.   Untuk menghidang masukkan kastard jagung dan kuah dlm mangkuk/piring.
5.   Hias dengan buah-buahan yang disukai..



Kastad jagung + creamer jagung + buah koktail. Terbaek la..
(Sape lagi nak puji kalau bukan diri sendiri)



4 comments:

  1. ok aeni buat esok blh bwak g tmpt keje.huhu→dik wan

    ReplyDelete
  2. xtau deh..macam malas jer.hehe

    ReplyDelete
  3. ni la org tua2 ckp.hangat2 pg ari petanp ape pn x jdi huhu..dik wan

    ReplyDelete
  4. Wan, aritu dah nak buat tapi tepung kastad dah habis la...

    ReplyDelete