Resepi die senang je. Orang malas je kate susah.haha.. :-P
Bahan2
Untuk Kastad
1 cawan tpg
kastard
2 cawan
susu cair/susu segar + 2 cawan air (Naz guna 1 cawan susu cair + 3 cawan air)
3 sudu
besar gula
1/2 tin
jagung kremer dalam tin (lebih pun xpe)
Cara cara
1. Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad
larut dalam susu + air. Kalau guna kuali lagi senang nak kacau.
2. Panaskan (api kecil hingga sederhana) dan sentiasa kacau
hingga adunan manjadi kental. Kacau adunan sehingga berkilat.
3. Tutup api dan tuang ke dalam
bekas yang sesuai. Sejukkan
Bahan2
Untuk Kuah:
1 tin susu
cair (naz guna stengah tin. balance dari kastad tadi)
1 tin
air (naz guna 1 cawan. Ikut sukatan susu)
5 sudu
besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu
besar tepung kastard
Cara-cara:
1. Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung
kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah dan tambahkan secubit
garam.
2. Biarkan kuah mendidih.
3. Biarkan sejuk masukkan dalam peti
ais supaya sedap di makan bila sejuk.
ok aeni buat esok blh bwak g tmpt keje.huhu→dik wan
ReplyDeletextau deh..macam malas jer.hehe
ReplyDeleteni la org tua2 ckp.hangat2 pg ari petanp ape pn x jdi huhu..dik wan
ReplyDeleteWan, aritu dah nak buat tapi tepung kastad dah habis la...
ReplyDelete